Lymfedrainage ad Vodder

 

Hoe gaat het in zijn werk?

Een lymfedrainage of massage van de lymfen stimuleert de doorstroom van afvalstoffen, bacteriën en overtollig vocht en helpt zo die afvalstoffen uit het lichaam af te voeren.

Het lymfstelsel (lymfvaten en lymfknopen) speelt een belangrijke rol  bij het scheppen en onderhouden van de ideale leefomgeving voor onze lichaamscellen. Het is namelijk de lymfe die hierin een voedende,  zuiverende en drainerende rol vervult.

Lymfedrainage is dus een normale, natuurlijke functie in ons lichaam, die echter bemoeilijkt kan worden door wegname of niet goed functioneren van de lymfeklieren, door ziekte, stress of als gevolg van een ongeval. In dit geval kan de drainage van de lymfe manueel (met  de handen) geoptimaliseerd worden. De manuele lymfedrainage is een massagevorm, die erop gericht is het lymfestelsel te stimuleren. Deze stimulatie is nodig om het teveel aan vocht (zichtbaar en onzichtbaar oedeem) beter en dus sneller via de lymfebanen af te voeren.

Bij manuele lymfedrainage wordt ritmisch een heel zachte spriaalvormige tractie uitgeoefend op de lymfeklieren en lymfebanen. De richting wordt bepaald door de stroomrichting in de venen en de lymfevaten. Er wordt geopteerd om de kleppen in de lymfevaten te openen en te sluiten zodat het overtollige lichaamsvocht via de lymfebanen kan worden afgevoerd. De behandeling is afhankelijk van de locatie van de opstapeling van het lymfevocht. 

De behandeling bestaat uit:

  • manuele lymfedrainage ad Vodder
  • lymfetaping
  • oefentherapie en mobilisaties
  • compressietherapie in de vorm van bandageren en zwachtelen

Behandelbare klachten:

  • oedemen (zwellingen), zowel zichtbare als niet- zichtbare: lymfoedeem (bv na oncologische ingrepen bij of ter voorkomen van een 'dikke' arm na borstamputatie of 'dikke' benen na baarmoeder- of prostaatoperatie, oedemen na een trauma, na een operatieve ingreep, veneus oedeem,..
  • dystrofiëen: südecksyndroom
  • lymfoedeem in het gezicht na kaakoperatie, tandextracties, chronische sinisitis,...
  • stressgerelateerde aandoeningen: migraine, verstoring darmfunctie (constipatie, chronische diarree,...) en verteringsproblemen 
  • huidproblemen: littekens, fibrose, gevolgen van erysipelas (wondroos),...
  • lipoedeem (een chronische vetophoping die vooral bij vrouwen zowel in onderste als bovenste ledematen voorkomt. Dit door een stoornis in de aanmaak van vetweefsel net onder de huid. 

 

Quote

Manuele lymfedrainage maakt het lichaam minder zwaar, het verlicht de behandelde delen.

Maak een afspraak

Kine Otegem is een gespecialiseerde praktijk die zich richt tot patiënten met fysieke klachten van uiteenlopende oorsprong. Contacteer ons via het formulier of bel ons op.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×